The Experiment









Psihologie sociala, Milgram, Zimbardo



Un film foarte bun care evidenţiază tipologii umane şi răspunsurile lor comportamentale într-o situaţie critică. Face referinţă la experimente celebre în Psihologia socială, efectuate de Zimbardo şi Milgram. Evidenţiază clar ceea ce Milgram numea "starea agentică" (aruncarea responsabilităţii propriilor acte în exterior, asupra instanţei decizionale din structura socială din care individul face parte, cu acceptarea definiţiei realităţii furnizată de autoritate). Mai multe informaţii despre experimentul real aici .



29 comentarii:

alessia spunea...

Voi încerca să-l găsesc. M-aţi făcut tare curioasă! :)

Experimentele din psihologia socială m-au atras în mod deosebit şi m-au pus tare mult pe gânduri.

Pup şi îmbrăţişare mare! :)

Anonim spunea...

Nu mă omor după psihologia socială, dar o să-l vizionez. Ceva-mi spune că o să "doară" această vizionare.
:)))))))))))))))
Gata, nu mă "certa", îţi explic de ce. Prsupun că pleacă de resentimentul meu (nativ - aş spune) faţă de comportamentele de tip antisocial. În facultate am preferat mereu să fac practica la "balamuc", în loc de cea de la penitenciar. Parcă mai uşor mi-a fost cu alienaţii, decât cu infractorii.
:))))))))))

Administrator spunea...

@Alessia, Iris
E un film care MERITA vazut. Intentionez sa il revad. Mult de gandit in urma sa.

@Iris
Nu stiu daca o sa "doara" dar cu siguranta va misca.
Cine te cearta, Iris ???? :) Iar pleaca vorbele si imaginile inainte ??? Oooof !
Ceea ce mi-ai spus fara sa te intreb (sau ma rog, raspunzand la cearta pe care tu te-ai gandit ca ti-o voi administra)ma ajuta insa sa stiu cu cine te vei identifica si de ce te va "durea". Sau cine stie, poate vei ramane mai "eliberata" dupa vizionarea filmului. :)

Abia astept sa imi impartasiti impresiile voastre.
O seara lina ! :)

Anonim spunea...

Cu cine crezi că m-am identificat, Maria?
:))))
E uşor de reperat tiparul comportamental cel mai apropiat de al meu.

Treaba cu "certatul", era o glumă. De aceea am folosit ghilimelele. Iar ceea ce am explicat mai departe, în comentariul anterior, prezenta felul în care mă raportez eu la categoria antisocialilor. Ideea era că dacă un psihotic face rău neavând discernământul actelor sale, un antisocial prezintă vicii de caracter care îl determină să facă răul cu bună ştiinţă. Adică, el ştie şi vrea să facă rău.

Administrator spunea...

Eu cu cine cred ?????? Tu cu cine crezi ! :)))

Ti-a placut filmul ?

Mie mi s-a parut spectaculoasa evolutia figurii de prim plan de culoare neagra. Extraoridnar de bine surprinsa mi s-a parut. Secvential. Exact cum urmaresti o floare care se deschide. Desi aici floarea era carnivora.

Administrator spunea...

Nenea negru era psihotic sau antisocial ?
Iar ceilalti, din tabara sa ?

Anonim spunea...

Revenind la film, mi s-a părut dur, dar extrem de interesant. Atinge multe puncte ale dilematicii fundamentale cu care orice individ se confruntă pe parcursul existenţei sale: concurenţa dintre bine şi rău în raport cu propria conştiinţă şi cu responsabilitatea faţă de o autoritate exterioară, presupusă sau reală. Se ajunge la reierarhizarea unor valori, funcţie de situaţie, de motivaţie, dar şi de rolul pe care-l primeşte fiecare dintre protagonişti.
Sunt introduse simboluri care întăresc - la nivel subliminal, tendinţele comportamentale specifice: lui Travis i se dă numărul 77, gardianului care este transformat în deţinut i se atribuie nr.76, seful gardienilor este un negru în vreme ce şeful deţinuţilor este un alb... şi-or mai fi, dar momentan nu-mi mai aduc aminte.

Revin.

Anonim spunea...

:)
Nenea "negru" era un nene plin de frustrari si resentimente in viata reala, astfel incat, dandu-i-se o sansa, a percutat fara masura.
E o vorba pe la noi: "da-i prostului putere..."
Personajele sunt extraordinare!
Fiinta umana dezgolita in toata splendoarea sa.
Si odata cu vizionarea filmului ne dezgolim si noi.
Inima incepe sa o ia la trap... iar tartacutza face precum girofarul, dorind teleportarea in acel spatiu claustrofob!
Intoarcerea obrazului intr-un spatiu social "rezonabil" functioneaza, la limita extrema, NU!
:)

Anonim spunea...

Nenea negru se manifestă ca un antisocial. Are ceva tulburări de personalitate, dar şi discernământ. Aşa cum bine a sesizat Andrei, tipul are o grămadă de frustrări
care provin din umilinţe şi spaime îndurate de-a lungul timpului. Puterea cu care este investit de rol îi permite să-şi exprime aceste frustrări, însă acum de pe poziţia celui care domină, care are controlul.
Aţi văzut,el propune măsuri de înspăimântare şi umilire a deţinuţilor, pentru a păstra controlul asupra lor, adică reeditează secvenţe din experienţa personală, dar din poziţia celui puternic, a liderului autoritar şi inflexibil. Îşi justifică actele prin prisma scopului comun (obţinerea banilor), dar, în fapt, se foloseşte de prilej pentru a defula în această manieră.

Administrator spunea...

:)

Cum v-a parut finalul ? (Inca nu l-am revazut, dar am imaginea clara de demult). Cum v-a parut imaginea de final in care au fost "evacuati" toti pe acel teren viran, buni si rai, tabere adverse ? (Momentul ce ilustra retragerea autoritatii / rolurilor care le justificau / alimentau raspunsurile.)

Anonim spunea...

Ah, stai că mi-am amintit. Povestea se termină în ziua a-7-a, nu?! Acesta este un alt simbol, iar subtilitatea cu care a fost introdus, m-a impresionat.
Imaginea aceea, cu ei toţi, "odihnindu-se" după tot acest experiment, readuşi la o condiţie identică, comună...un fel de "tot o apă şi-un pământ", mi s-a părut remarcabilă.

Anonim spunea...

Despre 77 ce părere aveţi?
:)
Dar despre 51 (tipul cu diabetul)?

Anonim spunea...

:)
Nuante sunt pe tot parcursul filmului!
Iris, eu nu i-am retinut dupa numere, ci dupa "personaj"!
Nu pot sa identific un om printr-o cifra... :) oricat s-a straduit scenaristul!
Tipul cu diabetul - nu avea cum sa supravietuieasca experimentului, abia daca face fata in viata reala. Un om cladit pe sablonul "am mereu nevoie de cineva".
Chiar daca societatea (din lumea reala) l-a invatat cum sa-si confectioneze masti, pentru a supravietui, el nu a reusit sa le foloseasca intr-un mod autentic, precum un actor bun, pe o scena a vreunui teatru.

Administrator spunea...

Si mie mi-a ramas imaginea. Naucitoare.
Despre 77, ce sa zic, numai de bine ! Mai ca imi vine sa pariez ca toata lumea se identifica/s-a identificat cu 77. Vreo exceptie care sa ma ajute sa ma mai gandesc ?
Despre 51 ... ar trebui sa revad filmul. Se pare ca atentia mea s-a centrat mai mult asupra altor personaje. Si la fel, s-a centrat mai putin cred pe simbolurile pe care le amintesti tu. Vezi daca nu e ochiul format ? :)))

Administrator spunea...

Eh, ma simt mai bine acum, ca mai e cineva care sta prost cu echivalentele numerice. :)))

Alessia, tu nu comentezi ? Vrei filmul ?

alessia spunea...

Daaa, vreaaaaaaau! :)))

N-ai mai făcut public bancul cu pricina!:(

Pupăcesc anticipat pentru film!
Abia aştept să-l văd şi eu!

Acum dezbatem, LA ŞCOALĂ, cu mare foc!, "Eu când vreau să fluier, fluier!"
Că tot mă ocup, mai nou, de "lumea" penitenciarelor (de cea care nu-i place Irisei:)

Administrator spunea...

Nu l-am vazut (nici gura nu mi-a fluierat). :)))
Poate ma motivati voi.
Bancul il public diseara, sau poate sa-l publice Irisa ca i l-am trimis pe mail.

Filmul diseara, ca trebuie sa plec ACUM !

Imbratisari calde tuturor frumosilor.

Dan Ioanitescu spunea...

Buna ziua dragilor,
Mariuco,
Iti multumesc frumos pentru invitatie dar nu am reusit sa vad decat 20 de minute de film, dupa care s-a oprit(c-asa-i cu filmele gratis online) si oprit a ramas. Stanjenelul stie si mi-a zis sa am rabdare dar uite ca n-a avut norocul ei ca filmul sa se incarce mai departe. Voi veni probabil ca de obicei la spartul targului cand interesul pentru discutii e deja fleoscait.

Stie cineva ce si cum trebuie sa fac ca sa-l vad?

Anonim spunea...

Pentru cei ce vor sa descarce de pe torrente filmele dorite, este un softuletz pe
http://vuze.en.softonic.com/
iar subtitrari bune se gasesc pe
http://subtitrari.regielive.ro/

Administrator spunea...

@Dan
Danule, e musai sa-l vezi. :)
Acum nu mai ai nici o "scuza". :)
Vom revergora interesul, nici o problema. :)))
Vizionare placuta !

@Alessia
Vizionare placuta si tie !
Au inflorit trandafirii de zici ca ii iubesc toate cerurile. :)

Bancul cu DAAAAA, VREAAAAUUUU ! :
Parintii lui Bula se pregatesc sa plece din localitate.
Se gandesc parintii pana la istovire ce ocupatie sa ii dea ca sa nu se tina de prostii, caci Bulisor e baiat maricel, gata de a deveni "singur acasa".
Asa ca, la plecare, maica-sa ii face cunostinta cu un pick-up si un teanc de discuri cu povesti (imprumutate special de prin vecini pentru a-l tine pe Bulisor - drac cu ochi si apucaturi deviante - ocupat). Promitand Bulisor cu o mina serioasa ca o sa se tina doar de povesti si nu de alte parascovenii, parintii pleaca.
In cateva minute dupa plecare, mama lui Bula isi aminteste ca a uitat niscaiva lucruri indispensabile si ii porunceste lui Bula Senior sa intoarca masina. Apropiindu-se de casa, cu geamurile deschise, ca doamna avea bufeuri, aud amandoi niste zbierete/scremete/geamate infioratoare: "Daaaaaa, vreaaaaaau ! Daaaaaaa, vreaaaaaaaaau ! Daaaaaaaaa, vreaaaaaaaau!"
Femeia ingrozita deja vede o scena cu Bulisor posedat de un pedofil fara scrupule si, mai rau de atat, Bulisor, viitor deviant sexual, cersind favorurile sexuale ale acestuia.
Se napusteste femeia in casa : gemetele inceteaza si se mai aude doar o voce calda , repetitiva : "Copii, vreti sa va spun o poveste ? Copii, vreti sa va spun o poveste ? Copii vreti sa va spun o poveste ?"

@AR
Salutari !

@Iris
Binecuvantari !

Acestea fiind spuse, Noapte buna, copii ! :)

alessia spunea...

Măriucă dragă, mulţam fain pentru film, dar...tare bine mai era dacă-ţi făceai pomana completă şi îmi trimiteai şi subtitratrea! :)

Voi încerca s-o găasesc eu.

Pupăcesc şi îmbrăţişez tare, tare :)

Somnic uşor şi odihnitor!
(În seara asta te legăn eu, na! :)

Administrator spunea...

Task accomplished. :)(Vezi mail. Nu toate subtitrarile se potrivesc. Unele sunt defazate).
Vizionare placuta ! :)

Anonim spunea...

Şi gata? Asta a fost tot?

Păi atunci să mai zic eu:

-puterea corupe (aici e evident, cum bine zicea şi Andrei);

-dilematica pricipală se structurează pe ideea : până unde poţi împinge obligaţia de a respecta o regulă. Şi de aici apar întrebările legate de aplicabilitatea unei reguli, de valorizarea ei în raport cu scopul urmărit, dar şi de abuzul autorităţii, de justiţia şi injustiţia utilizării acestor instrumente;

-fiecare (sau aproape!) are ceva de ascuns;

-dincolo de motivul financiar, aparent, se află adevărata motivaţie (cea de natură intrinsecă), adică în ce scop vor folosi banii (aici, declaraţia tipului cu diabetul mi se pare deosebită fiindcă esenţializează aspectul- toată viaţa a fost jumătate de om, mărturiseşte el. Cu banii aceia îşi va "procura" stima/autostima după care tânjeşte);

-interesantă e legătura biunivocă care se stabileşte între personaje, apropo de oglinzile sociale, dar şi de prejudecăţile clasice la nivel de imagine (vezi încleştarea celor doi "şefi" care, deşi nu explicit, poate avea şi o conotaţie rasială, dar şi cazul gardianul obsedat sexual care e atras de deţinutul cu alură de homosexual);

-gardianul şef este un exemplu semnificativ al codependenţei cu mama (cazul "cordonului ombilical netăiat"). Din legătura sa cu mama provin o parte din frustrările pe care le manifestă (şi cred că nea Freud ar fi avut ceva interesant de comentat la scena in care respectivul personaj face pişu' pe deţinutul 77 :D );

-însuşi experimentatorul, prin nonintervenţia împinsă dincolo de regulile statuate, pare a fi angrenat în jocul obsesiv al puterii şi controlului.
Etc.
:)

Anonim spunea...

:)
Va mai recomand unul:
the kite runner!

Administrator spunea...

@Iris
Stiu eu ? Eu cred ca nu a fost tot. Alessia a tacut malc, Dan nu stiu in ce masura a reusit sa il vada.
E interesant ce ai surprins.

@AR
Vazut.

Anonim spunea...

neata, de dupa amiaza!
:)
Mariaaaaaa (cum ar spune Paulie), si????

Anonim spunea...

Mda, însă devine plictisitor să vorbesc doar eu.
În fine, nu contează.

Anonim spunea...

Ce nu conteaza Iris?!
Eu mi-am spus parerea despre film, nu vreau si nici nu pot sa devin "critic" de arta cinematografica.
Mie mi-a placut extraordinar filmul din punctul de vedere al faptului ca a reusit sa-mi inerveze intreg organismul si sa ma transpuna cu tot cu motivatie in acel spatiu claustrofob!
:)
Cu ajutorul lui am mai sedimentat cate ceva in convingerile mele.
Cine mai are ceva de adaugat ceva, il citesc cu mare placere, daca mai gasesc ceva de spus, iar spun cu mare placere.
Astept spusele alessiei, ale Bunului, ale Nimei si ale altora care l-au vizionat!
:)
Ati vazut "the kite runner"?!

alessia spunea...

ALOOO! ALOOO! Bună dimineaţaaa, frumuseţe serenă!

Aloooo?!?

http://www.trilulilu.ro/duralia_ovidiu/977e8039510510

:))

O zi frumoasă ca tine!

Îmbrăţişareeeee!

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © Camera speciala. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver