Despre liberul arbitru

15 comentarii:

Anonim spunea...

Dap, acu' îl văz!
Merg să-l şterg de la mine.
:*

Administrator spunea...

De ce ? Nu-l sterge ! Zau daca inteleg ce legatura are ce postez eu cu ce postezi tu si de ce m-as supara eu pe tine sau mi-ar pica prost un asemenea lucru.

:)

Anonim spunea...

Vra să zică, până la urmă lumea ideilor a lui Platon, ca şi afirmaţia Parintelui Rafail Noica cum că "toate se leaga si se dezleaga in Duh si in nevazut" sunt demonstrate prin acest discurs.

Eu am numit-o "supa electromagnetică", adică acele fenomene fizice, exterioare a ceea ce numim corp şi care "scaldă" creierul nostru, determinându-i funcţionarea.
Fiindcă, dacă neuroştiinţele au putut demonstra anticiparea unei acţiuni prin activarea unor centri cerebrali înainte de a exista fie şi intenţia acţiunii, atunci se presupune că un stimul independent naturii noastre ("ideea" lui Platon, sau duhul părintelui) au determinat gândul, care a determinat intenţia, care a dus la comportamentul respectiv.

Administrator spunea...

Poate va veni si timpul in care vom avea explicatii clare si validate care sa confirme sau sa infirme toate presupozitiile noastre de aceasta factura.
Cu tot ce ai mai citit sau aprofundat tu, cred ca ti-ar prinde bine sa porti acest dialog chiar cu DD. Informatiile mele sunt mai inconsistente pe tema asta.

Ce ai mai citit din ce a scris si ti-a placut ? Imi povesteai de mai multe lecturi.

Anonim spunea...

Era ceva de psihologia personalităţii. O să caut să-ţi spun exact titlurile.
Am uitat multe, foarte multe din ceea ce am studiat.
:(
Dialog direct cu Daniel David? Râzi de mine?
Păi eu am renunţat complet la psihologie.
Nu ţi-am spus că mi-am închis cabinetul şi că am renunţat să profesez?

Administrator spunea...

Pai si ce legatura are una cu alta ?
Iar crezi ca rad de tine ? De ce as rade ?

Administrator spunea...

Mi-a placut ceva din ceea ce spunea in clipul despre excelenta: si anume ca sunt de mare valoare modelele oferite care ofera prilejul invatarii implicite. Cred ca e firesc sa uiti teoria atata timp cat ramane desprinsa de practica si utilitate.

Anonim spunea...

Referitor la comentariul meu despre supa electromagnetică, mă gândeam la faptul că cei de care am pomenit au dat un nume acelor fenomene care preced sau se sincronizează cu acţiunea/comportamentul, după nivelul de înţelegere şi cunoaştere pe care-l aveau: -ideile de sine stătătoare (Platon)
-Duhul (religia).
Eu, cunoscând oarecum felul în care funcţionează analizatorii şi sistemul nervos, aş încadra fenomenele respective în domeniul fizici, mai exact al electromagneticii.
Pentru mine e clar că totul se transformă în stimul electric, pentru că doar aşa poate fi procesat de creier.
Dar, existenţa în antecedent a unei activităţi nervoase, adică chiar înainte de a apărea intenţia, presupune că ceva a acţionat direct asupra creierului pentru a-l orienta spre intenţie.
Nu-i ceva nou, fiindcă mereu s-a presupus existenţa unui centru de comandă, care n-a putut fi localizat anatomic şi/sau structural, dar care ar avea un fel de autonomie specială.
Oricum ar fi, el nu poate acţiona decât prin impulsuri electrice.
Pe de altă parte, nimeni nu se întreabă ce se întâmplă cu stimulii care acţionează sub şi supraliminal. Ce produc, ei de fapt?

Anonim spunea...

Păi e jenant. El este cine este. Ce ar avea de discutat cu o persoană ca mine.
Tocmai ce zicea în clipul despre excelenţă că e indicat să intri în dicuţie cu cei care au acelaşi nivel de exigenţă.
:))

Anonim spunea...

Am uitat şi ceea ce n-ar fi trebuit.
Şi nici personalitatea mea nu e într-o stare prea fericită, având în vedere depresia îndelungată prin care am trecut.

Anonim spunea...

Ţi-am răspuns la mine.
:))
Nu, n-am avut niciuna liber arbitru.

Administrator spunea...

Pai cum te astepti tu ca trecand printr-o depresie sa manifesti aceleasi performante intelectuale ?

Bine, numa' ce zicea, si asta te impiedica definitiv sa te gandesti ca ar putea fi realizabil in vreun fel ?

Si ce inseamna ma rog "o persoana ca mine" ?
Inteleg ca exersezi atitudinea de autodepreciere ? Se ia ? Ca sa stiu, sa fuuuug !!! :P

Anonim spunea...

O "persoană ca mine", adică în condiţiile în care mă aflu eu acum, poate avea un dialog cu DD mai mult din poziţia de client/pacient, decât de pe o poziţie de profesionist.
El are, pe lângă ascendentul dat de faptul că a continuat să studieze şi să experimenteze, deci s-a păstrat la curent cu tot ce e mai nou în domeniu şi şansa de a fi în plinătatea forţelor intelectuale, nu cu handicapul unei nevroze - ca mandea.
:))

Anonim spunea...

Realismul n-are nicio treabă cu autodeprecierea, Maria.
Ca să susţii o discuţie ştiinţifică cu un minimum de valoare (asta ca să nu spui că risipeşti degeaba timpul omului), atunci trebuie să ai suficiente cunoştinţe despre subiectul abordat şi să fii în formă dpdv intelectual. Ori eu am lapsusuri îngrozitoare, asta ca să amintesc doar una din micile neplăceri.
Asta nu ţine de autodepreciere ci de un bun simţ care îmi permite să văd cu destulă obiectivitate că dpdv profesional am ieşit din standarde.

Administrator spunea...

Daca vorbesti despre sustinerea unei discutii stiintifice poate ca ai dreptate, nu sunt in masura sa apreciez eu.
Daca insa ai un interes profund fata de aceasta tema, cred ca DD e tipul de om care ar raspunde favorabil solicitarii unei bibliografii sau a 2-3 linii directoare care sa te ghideze in efortul autodidactic. Cel putin asta e perceptia mea asupra sa.

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © Camera speciala. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver