Muzica si starea de constiinta




Georges Pretre







Maurizio Pollini





Itzhak Perlman






Joe Hisaishi





Adrian Brett





Luis Cobos





:)

















































































2 comentarii:

Administrator spunea...

Ritmul

Ritmul muzical este cel mai accesibil observatiei si a fost studiat cel mai mult datorita legaturilor pe care le are cu diferitele bioritmuri ale ascultatorului, in primul rand cu cele doua ritmicitati fundamentale, cardiaca si respiratorie. Fiecare persoana are propriul ritm interior, atat mersul, vorbitul cat si cascatul corespunzand ritmului sau propriu si exista o certa corelatie intre tempoul muzicii si ritmurile interioare ale ascultatorului.
In timpul gestatiei fatul reactioneaza favorabil la muzica al carei ritm este in raport de 2 la 1 cu pulsul matern. La frecvente ale pulsului mai mari de 120 pe minut fatul prezinta miscari frecvente, semn al disconfortului indus de un ritm prea accelerat al muzicii. Dupa nastere, nou nascutul, leganat in ritmul batailor inimii mamei, sau al unei muzici care il reflecta, poate sa adoarma mai bine.
Cel mai bine tolerat ritm, concomitent cu o buna cenestezie si avand un efect sedativ, este cel corespunzator tempoului andante, cu frecventa aproximativ egala cu cea a pulsului normal (72 batai pe minut in medie). La acest ritm, cantecul de leagan, cu o masura binara, produce aparitia somnului la sugar. Ritmul de in jur de 80 de masuri pe minut (Oda bucuriei – simfonia IX – Beethoven) este generator de siguranta. Acest ritm simtit drept favorabil permite aprecierea subiectiva a ritmului (mai rapid sau lent) al unei piese muzicale.
Orice accelerare a ritmului produce o crestere marcata a valorilor impresiei muzicale dar si o activare a frecventei cardiace si respiratorii, ca si o crestere a tensiunii arteriale si a rezistentei electrice cutanate. (Burckhardt Schmidt – 1985). Atingerea unor tempo-uri de 140 de masuri pe minut este nociva pentru organism, avand un efect independent de trairea pozitiva a muzicii respective si de genul de muzica utilizata. Muzica techno atinge un tempo de 200 de masuri pe minut, in timp ce creierul uman nu mai percepe peste o frecventa de 140 de masuri pe minut decat zgomote, cu binecunoscutele efecte daunatoare asupra psihicului si somei. (Sengewald). Exista exemple de dirijori care au interpretat un pasaj final cu un accelerando care le-a produs o crestere a pulsului pana la 200 de batai pe minut, soldat cu lesinul a trei dintre ei si aparitia infarctului miocardic la al patrulea, desi efortul fizic depus de acestia era neinsemnat. (Gerhardt si Hildegund Harrer - “Grundlagen der Musikterapie und Musikpsychologie” – 1975)
Alternantele de ritm reprezinta stimuli psihici cu caracter excitant, reflectati in modificarile frecventelor cardio-respiratorii, prin cresteri ale acestora, ca de altfel si in cazul tensiunii arteriale. Pot aparea si aritmii cardiace. (Merrit-Ullius). Desturis a obtinut la 60 de subiecti (prin introducerea Concertului pentru oboi de Bartok dupa audierea unui program cu muzica de Bach) o crestere a tensiunii arteriale (valori chiar pana la 230 mmHg) si a frecventa a pulsului, precum si modificari de tip ischemic pe ECG.

Administrator spunea...

Muzica actioneaza direct si simultan asupra diferitelor etaje ale sistemului nervos, dotat cu o structura complexa, multietajata. Influentele unui anume tip de muzica (melodie, ritm, armonie, intensitate – in configuratii diferite) se pot adresa anumitor etaje ale sistemului nervos, obtinand raspunsuri in functie de “specialitatea” etajului respectiv. (Athanasiu 1986)
Willems clasifica punctele de impact al principalelor elemente structurale ale muzicii astfel:
Viata fiziologica este influentata in ordine de : ritm (4 puncte), melodie (1 punct) si armonie (1 punct).
Viata afectiva : melodie (4 puncte), ritm (2 puncte), armonie (2 puncte).
Viata mentala : armonie (4 puncte), melodie (1 punct), ritm (1 punct)
Gustul pentru combinatiile armonie si timbrele rafinate constituie apanajul oamenilor inteligenti.

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © Camera speciala. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver