Manifestul cruciadei culturii. Lupta pentru frumos !

Cruciada Culturii este ideea unei mişcări de reacţie. Reacţie la prost gust. La superficial. La vulgaritate. La mimetism. La submediocru. La subcultură. Ofensiva lor este, în zilele noastre, fără precedent. Într-o propoziţie: Cruciada Culturii este o reacţie împotriva Urâtului.

Cum am putea să contracarăm expansiunea Urâtului dacă nu prin lupta pentru Frumos? Atât de simplu. Frumosul autentic. Frumosul care se strecoară în orice Act de cultură la fel cum firul de nisip se strecoară în interiorul scoicii ca să nască incredibila perlă.

Câte Perle adevărate zac îngropate sub mâlul care s-a depus în toţi anii în care Urâtul, cu toate formele lui publice, s-a instaurat infestându-ne simţul estetic? La această întrebare numai Frumosul, recâştigându-şi teritoriile, poate să răspundă. Iar noi, cei care ne vom alătura Cruciadei, putem să luptăm pentru Frumos.

Misiunea noastră este foarte grea în condiţiile în care cultura nu pare să mai fie nici măcar o preocupare de nişă. Noi sperăm că asta este doar o aparenţă. Credem cu putere că oamenii de cultură există, dar, izolaţi, preocupaţi de propria evoluţie pe scara individuală şi scârbiţi de spectacolul colectiv al falselor valori.

Frumosul şlefuieşte elitele, iar elitele şlefuiesc poporul. Pentru asta e nevoie ca elitele să-şi recapete conştienţa şi conştiinţa de sine, astfel încât, cei care aspiră la statutul de oameni de cultură, să poată privi către un tărâm bine conturat şi nu către un arhipelag de insule aruncate la întâmplare.

Prin oameni de cultură nu înţelegem doar scriitori, muzicieni, artişti plastici, fotografi, actori, regizori, critici sau istorici de artă, ci şi consumatorii, spectatorii, cei care îşi doresc să se cultive, să evolueze prin cunoaştere şi prin consumul de artă autentică.
Cruciada Culturii îşi propune să devină o umbrelă la adăpostul căreia oamenii de cultură să poată să-şi urmărească viziunile şi credinţele într-un cerc cât mai larg.

Vom lupta pentru spaţii de expresie şi de întâlnire cât mai extinse ale oamenilor de cultură. Cei care iubesc frumosul şi promovează arta au datoria să se cunoască bine unii pe alţii. Ei trebuie să facă ideile să circule, să se lepede de propriile idei şi să fuzioneze cu idei noi pe care să le filtreze tocmai pentru a face loc altor idei şi mai noi. Pentru asta e nevoie de spaţii de întâlnire pe care ne vom lupta să le asigurăm.

Cruciada Culturii trebuie să producă şi să reprezinte evenimente culturale Frumoase, Memorabile, a căror existenţă să aibă rostul de a-i inspira pe participanţi căci marile întâlniri dau naştere marilor idei.

Fiecare eveniment care poartă semnătura Cruciadei trebuie să fie o bătălie câştigată. Împotriva urâtului şi împotriva şabloanelor comerciale care potenţează blazarea şi favorizează coma noastră spirituală.

Multe proiecte culturale rămân la stadiul de idei pentru că autorii lor nu au forţa sau priceperea de a coopta oameni sau echipe care să ducă aceste proiecte la capăt. Ne propunem să asigurăm un spaţiu virtual în care aceste proiecte să fie vizibile, un loc în care autorul să-şi facă public proiectul şi unde cei care rezonează cu ideile lui să-l poată cunoaşte, să se poată implica şi, eventual, să asigure finalitatea ideii.

Vom lupta din răsputeri să explicăm importanţa Culturii pentru dezvoltarea Individului. Vom explica acest lucru mai ales generaţiilor recente. Ştim cu toţii unde ne-a adus incultura şi ignoranţa clasei noastre politice. Criza noastră morală este şi o consecinţă a unei crize culturale.

Credem cu putere că un individ preocupat de Frumos şi căutând să-l descopere dincolo de perdeaua de ceaţă a spectacolelor media e susceptibil de a găsi mai uşor adevăratele valori şi semnificaţia reală a acestora pentru o viaţă corectă.

Nu ne propunem o nouă ordine şi nici vreo doctrină mobilizatoare. Ne propunem să redescoperim şi să recâştigăm ceea ce România a uitat că posedă: gustul pentru Frumos, pasiunea pentru Autentic.

Fiecare dintre noi ar trebui să răspundă la o întrebare simplă: ce am făcut eu pentru cultură, pentru frumos? Cu ce am contribuit la o lume mai profundă?

Pe cei care nu şi-au pus încă întrebarea aceasta îi invităm să reflecteze şi să ni se alăture. Pe cei care îşi simt o parte din idealuri reprezentate în textul de mai sus îi invităm să abandoneze propriile gherile şi să lupte pentru Cruciada Culturii.

În condiţiile în care existenţa noastră cotidiană a devenit mai mult decât oricând un câmp de bătaie, “a lupta pentru frumos” îşi pierde valoarea simbolică şi devine un îndemn din cele mai concrete, un slogan: Luptă pentru frumos. Acesta este sloganul nostru.

Cruciada Culturii nu este un partid. Nu e nevoie de adeziuni. Nu are membri fondatori şi nici autori morali. Ea nu poate fi revendicată de nimeni pentru că este ascunsă în interiorul fiecăruia dintre noi şi nu aşteaptă decât o scânteie ca să ne împingă la luptă. Nu este o mişcare cu beneficii concrete şi vizibile imediat, căci şlefuirea sufletului prin Frumos nu e ceva care să se vadă. Nu sclipeşte.

Bătăliile Cruciadei sunt, însă, cele care se vor vedea. Acolo este nevoie de cei care împărtăşesc idealurile ei. Acolo este nevoie de soldaţii Frumosului. Eşti unul dintre ei ? La această întrebare nu poţi răspunde decât privind adânc înăuntrul tău. În rest, vei şti unde să ne găseşti.

6 comentarii:

SOmeONE spunea...

Maria, Maria... Lancelot sau Guinevra? :))
Foarte simtit mesajul tau, desi putin cam... sloganistic (neologism?...). Dar foarte putin! :)
Promit sa scot armasarul de la naftalina, sa lustruiesc spada cea ruginita si sa ma alatur "crucii". Sa speram ca nu se gaseste careva sa-i incarlige capetele... :)
Totusi, pentru cei a caror cal nu are navigator de serie, si nici cu Steaua Sudului nu au prea multa confidenta... doua trei sageti cu vopsea (ecologica!) pe copaci, pe vreo stanca... crezi ca s-ar putea aranja?

Administrator spunea...

:)))
Maria ... Mirabela :)
Nu e mesajul meu. Vezi bannerul din dreapta.
Mi-a placut in mare ideea. Astept sa vad cata substanta si forta are proiectul si cum se va materializa. Am mai vazut demarari entuziaste.
Bine ar fi sa sensibilizeze mai multe persoane care sa isi duca "munca" in privat.

Sugerezi in mod poetic un bussines cu busole, taman in ceas de criza ? :)

SOmeONE spunea...

Mai ales in ceas de criza!! Am sa vizitez si eu aceasta armata a lui Cervantes, poate-poate ma inrolez. Inainte insa, am sa ma mai uit odata "adanc, inauntrul meu". E mai bine sa fiu sigur...
Grazie! :)

Administrator spunea...

Prego ! :)

denisia spunea...

E binevenită o astfel de "cruciadă"... ne umplem ochii şi mintea de urât şi credem că asta e normaltatea...
oricine poate creea ceva frumos... e nevoie de exerciţiu şi muncă...

Administrator spunea...

Bun venit, Denisia !

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © Camera speciala. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver